Újra magabiztosan!

Tegyél te is a prosztataproblémák ellen!

Azóta örülünk
mióta enyhültek
a tüneteim!

Proxelan-packshot

Klinikailag igazolt
tünetcsökkenés, kiemelten a
vizelési nehézségekre
akut és krónikus
prosztatagyulladás esetén*

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

* Forrás: Minerva et al Urol Nefrol 2012;64:135-41, 28 napos terápia esetén

Klinikai vizsgálat bizonyította,
hogy a krónikus prosztatagyulladás 28 napos
antibiotikum kezelése Proxelan végbélkúppal
kiegészítve nagyobb hatásosságú.

* Forrás: Minerva et al Urol Nefrol 2012;64:135-41, 28 napos terápia esetén

* Forrás: Minerva et al Urol Nefrol 2012;64:135-41, 28 napos terápia esetén

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

Proxelan-packshot

Klinikailag igazolt
tünetcsökkenés, kiemelten a
vizelési nehézségekre akut és
krónikus prosztatagyulladás esetén*

Azóta örülünk
mióta enyhültek
a tüneteim!

* Forrás: Minerva et al Urol Nefrol 2012;64:135-41, 28 napos terápia esetén

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

Proxelan-packshot

Klinikailag igazolt
tünetcsökkenés, kiemelten a
vizelési nehézségekre akut és
krónikus prosztatagyulladás esetén*

Azóta örülünk
mióta enyhültek
a tüneteim!

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

Proxelan-packshot

Újra magabiztosan!
Tegyél te is a
prosztataproblémák ellen!

PROSZTATAGYULLADÁS TÜNETEI

A prosztatagyulladás számos testi tünettel járó kórkép, amely komoly stresszterheléssel is jár. A vizeléskor jelentkező égő érzéstől a kismedencében érzett fájdalomig a betegség és az azzal összefüggő panaszok egyénenként jelentősen eltérhetnek.

A betegek döntő többsége (90%) krónikus, nem bakteriális prosztatagyulladásban szenved, amiben a szerteágazó tünetek hosszú ideig fennállhatnak, miközben a viszonylag panaszmentes és a kifejezett tünetekkel járó időszakok váltogatják egymást.

Az akut prosztatagyulladás – hirtelen fellépő, és lényegesen hevesebb tünetekkel jár.

Létezik a tünetmentes prosztatagyulladás is, ami az érintetteknél nem társul a jól ismert panaszokkal. A betegségre csupán véletlenül derül fény, például egy termékenységi vizsgálat során fedeznek fel a prosztataváladékban, vagy a spermában megemelkedett gyulladásos értékeket.

1.

Vizelési problémák

Egy vidám, iszogatós este után normális a gyakori vizeletürítési inger, ám ha ez nem csak ilyenkor jelentkezik, és az eredmény nem igazán kielégítő, netán egyéb probléma (például fájdalom) is fellép vizeletürítéskor, akkor ajánlatos a panaszokkal mielőbb felkeresni egy szakorvost. A tünetek ugyanis akár prosztatagyulladásra is utalhatnak.

Gyakori vizelési inger, fájdalom, gyenge vizeletsugár

A fenti problémák a krónikus, nem bakteriális prosztatagyulladás leggyakoribb tüneteihez tartoznak. A hólyaggal összefüggő panaszok ugyanakkor nagyon eltérőek lehetnek. Egyeseknél vizelettartási nehézségek, gyakori vizelési inger jelentkezik, és ilyenkor csak kis mennyiségű vizelet tud ürülni (pollakisuria). Másoknál viszont a WC-zés paradox módon gyakran nem hozza meg a várt megkönnyebbülést, mert röviddel utána is úgy érzik, hogy máris újra megtelt a hólyagjuk.

 • égő érzés vizeletürítéskor

 • fájdalom, nyomás vagy kellemetlen érzés a húgycsőben

 • gyengébb sugarú vizelet

Mindezeken túl, ha a vizelési panaszok éjszaka is jelentkeznek, akkor a pihenést, alvást is zavarják, ami tovább súlyosbítja a panaszok elviselését.

Mennyi a normális gyakoriság?

A férfiak húgyhólyagjának tároló kapacitása 400 és 600 ml között van. Napi 2 liter folyadék fogyasztása esetén ezért egy felnőttnek naponta átlagosan 3 – 8 alkalommal kell WC-re mennie. Arra a kérdésre azonban, hogy mi számít normális gyakoriságú hólyagürítésnek, nincs teljesen egyértelmű válasz, mivel azt sok minden befolyásolhatja:

 • túlzott folyadékfogyasztás

 • vízhajtó hatású kávé vagy alkohol fogyasztása

 • a prosztata egyéb betegségei

 • hiperaktív hólyag (OAB: overactive bladder)

 • vízhajtó hatású gyógyszerek (például egyes vérnyomáscsökkentők).

Stressz a vizelési problémák miatt

Ki milyen messzire és milyen magasra tud pisilni? Az igazán erős vizeletsugár sokak számára a férfipotencia megnyilvánulását jelenti. Éppen ezért lehet nyomasztó, ha nem úgy folyik, mint ahogyan kellene.  Ezek a dolgok nem feltétlenül tartoznak a kedvenc beszédtémák közé a férfiak körében. Az is probléma lehet, hogy nyilvános WC-kben többnyire nehéz elkerülni a szomszéd sanda tekintetét, és az esetleges összehasonlítgatást. Sokan a munkahelyükön is gyakran érzik kényelmetlenül magukat, mert a kollégák látják, hogy akár óránként többször is a WC-re kell sietniük. Szégyenkezésből fakadóan néhány érintett egyre visszahúzódóbbá válik, inkább nem vesz részt társasági programokon (pl. mozi, színház), mert attól fél, hogy nem ér oda időben a mellékhelyiségbe. Pedig egyáltalán nincs egyedül ezzel a problémával: az 50 feletti férfiak hozzávetőleg 40%-a szenved hasonló gondoktól.

Kezelés

Nem érdemes halogatni az urológus felkeresését, hiszen van lehetőség a panaszok enyhítésére. Az urológus legelőször elvégzi az ún. rektális vizsgálatot, melynek során a végbélen keresztül ujjal áttapintja a prosztatát. Ez első pillanatban talán kínosnak és kellemetlennek tűnhet, de semmi pánik: a vizsgálaton gyorsan túl lehet esni, és nem jár fájdalommal. Amennyiben a diagnózis nem bakteriális prosztatagyulladás, az orvos ún. alfa-receptorblokkolót vagy fájdalomcsillapítót javasol.

A kezelés kiegészíthető Proxelan® kúppal, melynek növényi összetevői a prosztata közelében segítenek enyhíteni a panaszokat. A mozgásterápia, a medencealapi izomzat tréningje, vagy a helyi melegítő kezelések szintén hasznosnak bizonyultak az állandó vizelési kényszer enyhítésében.

urologus

A vizelési panaszok okának tisztázásához forduljon urológushoz!

Mi történik az urológiai vizsgálaton?

Mi történik az urológusnál?
urologus

A vizelési panaszok okának tisztázásához forduljon urológushoz!

Mi történik az urológiai vizsgálaton?

Mi történik az urológusnál?

Proxelan® végbélkúp

A Proxelan® végbélkúp különösen hasznos kiegészítője lehet a nem bakteriális prosztatagyulladás kezelésének. A Proxelan® végbélkúp az ápoló hatású hialuronsavnak és növényi összetevőinek köszönhetően hozzájárul a krónikus gyulladás okozta kellemetlen tünetek enyhítéséhez.

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ
Proxelan-packshot

Patikában vény nélkül kapható gyógyászati segédeszköz

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ
MEGVESZEM

2.

Fájdalom

Lehet szúró, égő, nyomó vagy húzó: az ágyék és a lágyék területén jelentkező fájdalomérzet sokféle formában nyilvánulhat meg, aminek az oka férfiak esetében gyakran a prosztata gyulladása.

Alhasi fájdalom

alhasi-fajdalom

A nem bakteriális eredetű prosztatagyulladás okozta fájdalom „színtere” a lágyéktól, az ágyéki részen át egészen a gátig, a herék és a végbélnyílás közötti területig terjed. A gyakran zsibbadással vagy bizsergéssel is járó húzó, vagy görcsös jellegű fájdalom mellett az érintettek gyakran panaszkodnak lágyéktáji feszülés-, vagy nyomásérzésről, mely lehet egyoldali, de akár mindkét oldalon is jelentkezhet. A prosztatagyulladással összefüggő ágyéktáji fájdalom sokaknál szakaszos jellegű, vagyis vannak jobb időszakok és visszaesések, amelyek több napig, akár hetekig is fennállhatnak. Különösen gyakori a kellemetlen fájdalomérzet a medencetájon, emiatt szokták a krónikus, nem bakteriális prosztatitiszt krónikus kismedencei fájdalom szindróma néven is említeni. Az alhasi fájdalom fokozódhat üléskor és egyéb mechanikai hatástól (pl. biciklizés), vizeletürítést vagy ejakulációt követően, és kisugározhat a combok belső oldalába, a hímvesszőbe és a herékbe is. Egyes esetekben fájdalmas lehet a gerinc alsó, ágyéki szakasza, a csípőtájék és a fenék is.

A fájdalom oka, kezelése

A férfiak többsége – egészen addig, amíg az észrevétlen marad – nem is foglalkozik a prosztatájával. Egy gyulladás azonban az addig „csendes” prosztatát érzékenyítheti, fájdalmas gócponttá teheti: a prosztatát gazdagon körülölelő érzőidegek, melyek – egyebek mellett – az erekcióban is fontos szerepet játszanak, egy adott inger (pl. gyulladás) hatására nyomban küldik a „fájdalom” vészjelzést az agyi központokba. Bakteriális prosztatagyulladás esetén a panaszokért egyértelműen valamilyen baktérium tehető felelőssé.

fajdalom-intimtajekon

A krónikus, nem bakteriális prosztatagyulladásnál azonban az idegek fokozott érzékenysége mellett a prosztata finom kis csatornáiba visszafolyó vizelet (reflux) és a stressz is szerepelhet kóroki tényezőként. Az orvos a megfelelő diagnózis birtokában egyénre szabott kezelést tud kezdeményezni, és gyógyszereket írhat fel – pl. fájdalomcsillapítót, vagy alfa-blokkolót – melyek ellazítják a prosztata izomzatát, ezáltal enyhítik a fájdalmat. Ha prosztata-panaszai vannak, akkor feltétlenül biztosítson magának időt a mindennapi feszültség után a kikapcsolódásra – hogy egy kellemes fürdőben, vagy egy könyv olvasásában merül el, az szinte mindegy!

medencefenek-erosites

Vegye át az irányítást prosztatája fölött!

Házi-praktikák, apró változtatások a mindennapokban.

Tippek itt
medencefenek-erosites

Vegye át az irányítást prosztatája fölött!

Házi-praktikák, apró változtatások a mindennapokban.

Tippek itt

Fájdalom az intimtájékon

A hímvessző és a herék a férfiasság jelképei. A herékben termelődik a tesztoszteron nevű férfi nemi hormon, a mellékherékből származnak az ondósejtek (vagy spermiumok). A krónikus, nem bakteriális prosztatagyulladásban szenvedő férfiak számára azonban a herék sokkal kellemetlenebb érzések, nevezetesen a fájdalom forrását jelentik.

Fájdalom a herékben és a hímvesszőben

Ahogyan azt a legtöbb férfi életében legalább egyszer, vagy akár többször is megtapasztalja, a herék rendkívül érzékenyek a fájdalomra, mivel a herezacskókat érzőidegek sűrű fonata szövi át. Már kisebb „balesetek” is okozhatnak erős fájdalmat. Ezt érzik a krónikus, nem bakteriális prosztatagyulladásban szenvedő férfiak is! Egy felmérés szerint az érintettek mintegy 46 százaléka érez gáttáji fájdalmat a végbélnyílás és a külső nemi szervek közötti területen, 36 százalékuk a herék környékén és a herékben, 6 százalék pedig alkalmanként a hímvessző fájdalmát tapasztalja.

A fájdalom intenzitása és megjelenési formája azonban egészen eltérő lehet. Előfordulhat tompa, húzó, csipkedő, égő vagy szúró jellegű fájdalomérzet is, amely akár az egész ágyéktájra kisugározhat. A herék és a pénisz fájdalma gyakran nem állandó jellegű, csak időnként jelentkezik. Különösen a rázkódás, például kerékpározás válthat ki ilyen tüneteket, vagy erősíti fel a már meglévőket. Néha azonban nyugalmi helyzetben, például ágyban fekve is előfordulhatnak.

A prosztatagyulladás mellett más is járhat herefájdalommal, így például a here- vagy mellékhere-gyulladás. A lágyéksérv ugyancsak okozhat időnként akár a herezacskóig sugárzó fájdalmat. Ezzel ellentétben a hererák ritkán, inkább csak a betegség előrehaladott stádiumában válik fájdalmassá.

Magömléskor érzett fájdalom

A magömlés (ejakuláció) a sikeres nemi aktus csúcspontját jelenti a férfi számára. A prosztatitiszben szenvedőknél azonban mindezt beárnyékolhatja a magömléskor érzett fájdalom, amely az egész szexuális életükre rányomja a bélyegét. Ha egy férfi az ejakulációkor érzett fájdalom miatt visszavonulót fúj, vagy akár már igazán kedve sincs a szexhez, akkor gyakran előfordul, hogy a saját férfiasságát is megkérdőjelezi. Ez tovább fokozza a stresszterhelést, ami még inkább erősíti az aktustól való szorongást.

A panaszok enyhítésére, a fájdalommentes szexuális élet helyreállítására az urológus javasolhat nem-szteroid gyulladáscsökkentőket a prosztatagyulladás okozta fájdalom csillapítására. A testi tünetek megfelelő kezelése mellett szakemberrel folytatott lelki tanácsadás is sokat segíthet a teljesítménykényszer és a stressz csökkentésében.

A panaszok enyhítésére, a fájdalommentes szexuális élet helyreállítására az urológus javasolhat nem-szteroid gyulladáscsökkentőket a prosztatagyulladás okozta fájdalom csillapítására. A testi tünetek megfelelő kezelése mellett szakemberrel folytatott lelki tanácsadás is sokat segíthet a teljesítménykényszer és a stressz csökkentésében.

prosztata-urologus

Ne féljen urológushoz fordulni!

A péniszben, vagy a herékben jelentkező fájdalom okának tisztázására jobb előbb felkeresni az urológust, mintsem utóbb!

Mi zajlik az urológusnál?
prosztata-urologus

Ne féljen urológushoz fordulni!

A péniszben, vagy a herékben jelentkező fájdalom okának tisztázására jobb előbb felkeresni az urológust, mintsem utóbb!

Mi zajlik az urológusnál?

Fájdalom a medence tájékon

Krónikus kismedencei fájdalom szindróma: a krónikus, nem bakteriális prosztatagyulladás másik elnevezése máris utal a betegség egyik tünetére, a medencefenék (medencealap) és a végbélnyílás környékén jelentkező fájdalomra. A fájdalmas vizeletürítés és a gyakori vizelési inger mellett ez a panasz is része a prosztatagyulladás sokoldalú tünetegyüttesének.

Oka

A medencefenék a medence alsó részén található, és egyike testünk legfontosabb izomfonatainak. A medencecsontok által körülvett medencefenék-izomzat három izomrétegből áll:

 • belső réteg, egyben a legvastagabb
 • középső réteg, a hólyag alatt, a medence elülső részében húzódik
 • külső réteg képezi a végbél- és húgycső záróizomzatát csakúgy, mint a hímvessző tövét

A gátizomzat védi a fontos hasi és kismedencei szerveket, így a férfiaknál a prosztatát is. Ezért nem csoda, ha a prosztata gyulladása esetén meglehetősen gyakori tünet a medence- és végbéltáji fájdalom.

A medencetáji fájdalom igen változatos formákban jelenhet meg: egyeseknél az egész lágyékba kisugárzik, másoknál viszont a nemi szervek területén kifejezettebbek a tünetek. A fájdalom jellege is változatos lehet: zsibbadás, csipkedés, szúrás is előfordulhat, de különösen gyakori a medence alsó részén érzett, húzó jellegű fájdalom. Ez az érzés nem feltétlenül állandó, de például hosszas ülés, vagy rázkódás, pl. kerékpározás, felerősítheti a tüneteket, szexuális aktus után pedig különösen intenzív lehet a fájdalomérzet.

Kezelés

Medencealapi vagy végbélnyílás tájékán jelentkező fájdalommal mindenképpen forduljon urológushoz! A panaszok helyi enyhítésére ún. nem szteroidos gyulladáscsökkentő gyógyszereket szoktak javasolni.

Kiegészítő kezelés gyanánt pedig érdemes Proxelan® végbélkúpot használni, ami a végbéltáji fájdalmat a kialakulásának helyén tudja csillapítani, köszönhetően a benne lévő hialuronsavnak és növényi összetevőknek.

medencefenek-erosites

Medencefenék erősítése

Próbálja ki a gátizom tornát a tünetek enyhítése érdekében!

Tovább a gyakorlatokhoz
medencefenek-erosites

Medencefenék erősítése

Próbálja ki a gátizom tornát a tünetek enyhítése érdekében!

Tovább a gyakorlatokhoz

Proxelan® végbélkúp

A Proxelan® végbélkúp különösen hasznos kiegészítője lehet a nem bakteriális prosztatagyulladás kezelésének. A Proxelan® végbélkúp az ápoló hatású hialuronsavnak és növényi összetevőinek köszönhetően hozzájárul a krónikus gyulladás okozta kellemetlen tünetek enyhítéséhez.

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ
Proxelan-packshot

Patikában vény nélkül kapható gyógyászati segédeszköz

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ
MEGVESZEM

3.

Szexuális problémák

Az ember szex közben legkevésbé sem gondol a prosztatára – jóllehet a láthatatlan dülmirigy fontos szerepet játszik a nemi aktusban. Ejakulációkor, azaz magömléskor a prosztatából a húgycsőbe lövellt váladék azért fontos, mert ez segíti az apró hímivarsejtek mozgását, és biztosítja túlélésüket. A prosztata gyulladásos megbetegedése azonban problémássá teheti a szexuális életet.

Erekciós problémák

A merevedési zavar, orvosi nevén erectilis diszfunkció oka nem mindig egyértelmű. Ennek működési zavarnak egy férfinál lelki vagy testi oka egyaránt lehet – sőt akár egyszerre mindkettő.

A leggyakoribb szervi okok közé tartozik például a vérkeringés zavara, hormonhiány, egyes idegrendszeri betegségek, és akár egy krónikus prosztatagyulladás is negatívan befolyásolhatja a férfi szexualitását. Hiszen a prosztatagyulladás jellegzetes tünetei, a nemi szervek és a medencetájék fájdalma érthető módon csökkentik a nemi vágyat. A férfi legérzékenyebb testrészének fájdalma ráadásul bizonytalanságérzettel is járhat, különösen akkor, ha még nem sikerült pontosan diagnosztizálni sem a panaszok kiváltó okát. Az ehhez társuló stressz tovább fokozhatja a merevedési zavart. A potencianövelő szerek, ellentétben a gyakori feltevéssel, nem a nemi vágy fokozására valók. A bennük lévő hatóanyag az artériák tágítására szolgál, ezáltal több vér áramlik a hímvesszőbe. Azonban sem a fájdalom csökkenésében, sem pedig a lelki okok megszüntetésében nem remélhetünk segítséget tőlük.

Magömlés közbeni fájdalom

Különösen felerősödnek a prosztatagyulladással összefüggő fájdalmak az aktus tetőfokán, azaz magömléskor (ejakuláció). Az ondófolyadék (sperma) különböző mirigyekből (ondóhólyag, here, mellékhere, prosztata) származik. A prosztata az általa termelt váladékot magömléskor nagy lendülettel lövelli a húgycsőbe. Ehhez azonban a prosztatának rövid, de erős összehúzódást kell kifejtenie, ami a szerv gyulladásos megbetegedése esetén természetesen intenzív fájdalommal jár, ez pedig a szexuális aktust a férfi számára inkább kellemetlen élménnyé teszi. A fájdalom ismételt átélésétől való szorongás ily módon erekciós problémákhoz vezethet.

fajdalom-2

Kezelés

Merevedési zavar esetén érdemes urológushoz fordulni. Ha az orvos okként ún. nem bakteriális prosztatagyulladást diagnosztizál, akkor a terápia legfontosabb célja a fájdalomcsillapítás, például gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel (nem szteroid gyulladáscsökkentő, vagy ún. COX-2-gátló).

Egyéb módszereket is érdemes megpróbálni, köztük a meleg ülőfürdőt, a csalánteát, vagy rágcsálhatunk tökmagot is a gyulladásos tünetek mielőbbi enyhítésére és ezzel a szexuális életünk újraélesztésére.

Csak ne stresszelje magát! Haladjon inkább lépésről lépésre a krónikus prosztatitiszből való felgyógyulás útján. A görcsös akarás helyett keressen olyan elfoglaltságot, ami segít ellazulnia. Ez lehet könnyű sport, egy jó könyv, vagy egy új hobbi – bármi hasznos lehet, ami a gondolatait más irányba tereli. A partnerével a szexualitásról folytatott őszinte beszélgetés is segíthet az erekciós zavarok oldásában.

gyogynovenyekgyogynovenyek

A természet erejével

A gyógyszerek mellett a gyógynövények, természetes anyagok is segítik a panaszok enyhülését

Tudjon meg többet
gyogynovenyekgyogynovenyek

A természet erejével

A gyógyszerek mellett a gyógynövények, természetes anyagok is segítik a panaszok enyhülését

Tudjon meg többet

Stressz

Amikor a stressz fájdalmat okoz, a fájdalom pedig stresszt: nem bakteriális prosztatagyulladás esetén szoros kapcsolat van a testi panaszok és a psziché között. A tünetekkel összefüggő aggodalom és szorongás könnyen okozhat valamilyen lelki betegséget. Ezért fontos az alapbetegség kezelése mellett a lelki egyensúlyt is figyelemmel kísérni.

Prosztatagyulladás okozta stressz

A krónikus prosztatagyulladás tünetei jelentősen befolyásolják az érintettek mindennapi életét, beleértve a családot, hivatást, szabadidőt. Egyszerre több tényező is lehet komoly stressz forrása:

 • a folyamatos fájdalomérzet, melynek hatására a beteg csak erre tud figyelni
 • a gyakori vizelési inger, ami egyeseket szinte kényszerít arra, hogy mindig WC-közelben tartózkodjanak
 • a szexuális élettel összefüggő nehézségek, amelyek partnerkapcsolati problémákhoz

Már a stressz első jeleinek észlelésekor érdemes segítséget kérni, hogy ne alakuljon ki valamilyen pszichés betegség, pl. szorongás vagy depresszió.

Stressz miatti prosztatagyulladás

A krónikus, nem bakteriális prosztatagyulladás hátterében sokszor nem igazolható szervi elváltozás, ezért bizonyos lelki tényezők – pl. stressz, vagy szorongás – szerepével is számolni kell. Közismert, hogy a szervezet stressz hatására több, az immunrendszert gyengítő hormont termel, így érzékenyebbé válik a különböző fertőzésekre, gyulladásokra. A lelki megterhelések ráadásul a medencealapi izmok feszülésének fokozódásával (izomspazmussal) is járhatnak, ami fájdalomingereket generál az idegvégződésekben. Mindezt alátámasztja, hogy a stressz kezelése a páciensek prosztatatüneteinek jelentős enyhülését eredményezi.

prosztatagyulladas

Stresszcsökkentés

A kórkép gyógyszeres kezelése mellett egyértelmű terápiás célkitűzésnek kell tekinteni a stressz csökkentését is. Az urológus javasolhat pszichológust, aki tanácsokat ad a mindennapi stresszhelyzetek „lazább” kezelésére, és megtaníthat konkrét relaxációs technikákat is. Kifejezett fásultság vagy szorongás, illetve depresszió esetén szükség lehet gyógyszeres kezelésre is. Bizonyos fizioterápiás módszerek bizonyos esetekben szintén hasznosak lehetnek, erről bővebben itt olvashat! Többnyire már az is sokat segít, ha a páciensek több időt tudnak fordítani a lazításra, és beterveznek például egy pihentető szabadságot maguknak. Egy-egy rövid kikapcsolódás szintén hatásos lehet, legyen az akár csak egy ebéd utáni szundikálás, vagy egy jó kis meleg fürdő este.