Prosztatagyulladás tünetei

A prosztatagyulladás számos testi tünettel járó kórkép, amely komoly stresszterheléssel is jár. A vizeléskor jelentkező égő érzéstől a kismedencében érzett fájdalomig a betegséggel összefüggő panaszok egyénenként jelentősen eltérhetnek. Tégy a prosztatagyulladás tünetei ellen!

Prosztatagyulladás tünetei

A betegek döntő többsége (90%) krónikus, nem bakteriális prosztatagyulladásban szenved. A szerteágazó tünetek hosszú ideig fennállhatnak, miközben a viszonylag panaszmentes és a kifejezett tünetekkel járó időszakok váltogatják egymást.

Az akut prosztatagyulladás hirtelen fellépő, és lényegesen hevesebb tünetekkel jár.

Létezik tünetmentes prosztatagyulladás is, ami az érintetteknél nem társul a jól ismert panaszokkal. A betegségre sokszor csak véletlenül derül fény, például ha egy termékenységi vizsgálat során a prosztataváladékban vagy a spermában megemelkedett gyulladásos értékeket fedeznek fel.

Vizelési problémák

Egy vidám, iszogatós este után normális a gyakori vizeletürítési inger, ám ha ez nem csak ilyenkor jelentkezik, és az eredmény sem igazán kielégítő, netán egyéb probléma (például fájdalom) is fellép vizeletürítéskor, akkor ajánlatos a panaszokkal mielőbb felkeresni egy szakorvost. A tünetek ugyanis akár prosztatagyulladásra is utalhatnak.

Gyakori vizelési inger, fájdalom, gyenge vizeletsugár

A fenti problémák a krónikus, nem bakteriális prosztatagyulladás  tüneteihez tartoznak. A hólyaggal összefüggő panaszok ugyanakkor nagyon eltérőek lehetnek. Egyeseknél vizelettartási nehézségek, gyakori vizelési inger jelentkezik, miközben csak kis mennyiségű vizelet tud ürülni (pollakisuria). Másoknál a vizelés nem képes meghozni a várt megkönnyebbülést, mert röviddel utána is úgy érzik, mintha máris újra megtelt volna a hólyagjuk.

 • égő érzés vizeletürítéskor

 • fájdalom, nyomás vagy kellemetlen érzés a húgycsőben

 • gyengébb sugarú vizelet

Ha a vizelési gondok éjszaka is jelentkeznek, az a pihenést, alvást is zavarja, amitől még nehezebb lehet elviselni a panaszokat.

Mennyi a normális gyakoriság?

A férfiak húgyhólyagjának tárolókapacitása 400 és 600 ml között van. Napi 2 liter folyadék fogyasztása esetén átlagosan 3 – 8 alkalommal kell WC-re menni egy nap. Arra a kérdésre azonban, hogy mi számít normális gyakoriságú hólyagürítésnek, nincs teljesen egyértelmű válasz, mivel ezt több tényező is befolyásolhatja:

 • a folyadékbevitel mennyisége
 • vízhajtó hatású kávé vagy alkohol fogyasztása
 • a prosztata egyéb betegségei
 • hiperaktív hólyag (OAB: overactive bladder)
 • vízhajtó hatású gyógyszerek (például egyes vérnyomáscsökkentők) szedése
Stressz a vizelési problémák miatt

Vannak férfiak, akik számára szempont, hogy milyen messzire és milyen magasra tudnak pisilni. Az igazán erős vizeletsugár sokak számára a férfipotencia megnyilvánulását jelenti, ezért akár nyomasztó is lehet, ha a vizelet nem úgy folyik, ahogyan kellene.  Ráadásul egy nyilvános piszoárban nehéz elkerülni a szomszéd sanda tekintetét, és az esetleges összehasonlítgatást. Sokan a munkahelyükön is kényelmetlenül érzik magukat, ha a kollégák látják, hogy akár óránként többször is a WC-re kell sietniük. A szégyenkezés miatt az érintett egyre visszahúzódóbbá válhat, és inkább részt sem vesz társasági programokon (pl. mozi, színház), attól tartva, hogy netán nem ér oda időben a mellékhelyiségbe. Pedig egyáltalán nincs egyedül ezzel a problémával: az 50 feletti férfiak hozzávetőleg 40%-a szenved hasonló gondoktól.

Vizelési panaszok kezelése

Nem érdemes halogatni az urológus felkeresését, hiszen a panaszok enyhítésére van lehetőség. Az urológus legelőször elvégzi az ún. rektális vizsgálatot, melynek során a végbélen keresztül ujjal áttapintja a prosztatát. Ez sokak számára kínosnak és kellemetlennek tűnhet, de semmi pánik: a vizsgálaton gyorsan túl lehet esni, és nem jár fájdalommal. Amennyiben a diagnózis nem bakteriális prosztatagyulladás, az orvos ún. alfareceptor-blokkolót vagy fájdalomcsillapítót javasol.

A kezelés kiegészíthető Proxelan® kúppal, melynek növényi összetevői a prosztata közelében segítenek enyhíteni a panaszokat. A mozgásterápia, a medencealapi izomzat tréningje vagy a helyi melegítő kezelések szintén hasznosnak bizonyultak az állandó vizelési kényszer enyhítésében.

Vizelési panaszok

Fájdalom

Lehet szúró, égő, nyomó vagy húzó: az ágyék és a lágyék területén jelentkező fájdalomérzet sokféle formában nyilvánulhat meg, aminek az oka férfiak esetében gyakran a prosztata gyulladása.

Alhasi fájdalom

A nem bakteriális eredetű prosztatagyulladás okozta fájdalom „színtere” a lágyéktól, az ágyéki részen át egészen a gátig, a herék és a végbélnyílás közötti területig terjed. A gyakran zsibbadással vagy bizsergéssel is járó húzó, vagy görcsös jellegű fájdalom mellett az érintettek gyakran panaszkodnak lágyéktáji feszülés-, vagy nyomásérzésre, mely lehet egyoldali, de akár mindkét oldalon is jelentkezhet. A prosztatagyulladással összefüggő ágyéktáji fájdalom sokaknál szakaszos jellegű, vagyis vannak jobb időszakok és visszaesések, amelyek több napig, akár hetekig is fennállhatnak. Különösen gyakori a kellemetlen fájdalomérzet a medencetájon, emiatt szokták a krónikus, nem bakteriális prosztatitiszt krónikus kismedencei fájdalom szindróma néven is említeni. Az alhasi fájdalom fokozódhat üléskor és egyéb mechanikai hatástól (pl. biciklizés), vizeletürítést vagy ejakulációt követően, és kisugározhat a combok belső oldalába, a hímvesszőbe és a herékbe is. Egyes esetekben fájdalmas lehet a gerinc alsó, ágyéki szakasza, a csípőtájék és a fenék is.

A fájdalom oka, kezelése

A férfiak többsége – egészen addig, amíg az észrevétlen marad – nem is foglalkozik a prosztatájával. Egy gyulladás azonban az addig „csendes” prosztatát érzékenyítheti, fájdalmas gócponttá teheti: a prosztatát gazdagon körülölelő érzőidegek, melyek – egyebek mellett – az erekcióban is fontos szerepet játszanak, egy adott inger (pl. gyulladás) hatására nyomban küldik a „fájdalom” vészjelzést az agyi központokba. Bakteriális prosztatagyulladás esetén a panaszokért egyértelműen valamilyen baktérium tehető felelőssé.

krónikus, nem bakteriális prosztatagyulladásnál azonban az idegek fokozott érzékenysége mellett a prosztata finom kis csatornáiba visszafolyó vizelet (reflux) és a stressz is szerepelhet kóroki tényezőként. Az orvos a megfelelő diagnózis birtokában egyénre szabott kezelést tud kezdeményezni, és gyógyszereket írhat fel – pl. fájdalomcsillapítót, vagy alfa-blokkolót – melyek ellazítják a prosztata izomzatát, ezáltal enyhítik a fájdalmat. Ha prosztata-panaszai vannak, akkor feltétlenül biztosítson magának időt a mindennapi feszültség után a kikapcsolódásra – hogy egy kellemes fürdőben, vagy egy könyv olvasásában merül el, az szinte mindegy!

Fájdalom az intimtájékon

A hímvessző és a herék a férfiasság jelképei. A herékben termelődik a tesztoszteron nevű férfi nemi hormon, a mellékherékből származnak az ondósejtek (spermiumok). A krónikus, nem bakteriális prosztatagyulladásban szenvedő férfiak számára azonban a herék sokkal kellemetlenebb érzések, nevezetesen a fájdalom forrását jelentik.

A panaszok enyhítésére, a fájdalommentes szexuális élet helyreállítására az urológus javasolhat nem-szteroid gyulladáscsökkentőket, amelyekkel csillapítható a prosztatagyulladás okozta fájdalom. A testi tünetek megfelelő kezelése mellett a szakember nyújtotta lelki tanácsadás (pszichoterápia) is sokat segíthet a teljesítménykényszer és a stressz csökkentésében.

Fájdalom az intim tájékon
Fájdalom a herékben és a hímvesszőben

Ahogyan azt a legtöbb férfi életében legalább egyszer, vagy akár többször is megtapasztalja, a herék rendkívül érzékenyek a fájdalomra, mivel a herezacskókat érzőidegek sűrű fonata szövi át. Már kisebb „balesetek” is okozhatnak erős fájdalmat. Ezt érzik a krónikus, nem bakteriális prosztatagyulladásban szenvedő férfiak is: egy felmérés szerint az érintettek mintegy 46 százaléka érez gáttáji fájdalmat a végbélnyílás és a külső nemi szervek közötti területen, 36 százalékuk a herék környékén és a herékben, 6 százalék pedig alkalmanként a hímvessző fájdalmát tapasztalja.

A fájdalom intenzitása és megjelenési formája azonban egészen eltérő lehet. Előfordulhat tompa, húzó, csipkedő, égő vagy szúró jellegű fájdalomérzet, ami akár az egész ágyéktájra kisugározhat. A herék és a pénisz fájdalma gyakran nem állandó jellegű, csak időnként jelentkezik. Különösen a rázkódás (például kerékpározás) válthat ki ilyen tüneteket, illetve erősítheti fel a már meglévőket. Olykor azonban nyugalmi helyzetben, például ágyban fekve is előfordulhat fájdalomérzet.

A prosztatagyulladás mellett más probléma is járhat herefájdalmakkal, így például a here- vagy mellékhere-gyulladás. A lágyéksérv ugyancsak okozhat időnként akár a herezacskóig sugárzó fájdalmat. Ezzel ellentétben a hererák ritkán, inkább csak a betegség előrehaladott stádiumában válik fájdalmassá.

Magömléskor érzett fájdalom

A magömlés (ejakuláció) a sikeres nemi aktus csúcspontját jelenti a férfi számára. A prosztatitiszben szenvedőknél azonban mindezt beárnyékolhatja a magömléskor érzett fájdalom, amely az egész szexuális életükre rányomja a bélyegét. Ha egy férfi az ejakulációkor érzett fájdalom miatt visszavonulót fúj, vagy akár már igazán kedve sincs a szexhez, akkor gyakran előfordul, hogy a saját férfiasságát is megkérdőjelezi. Ez tovább fokozza a stresszterhelést, ami még inkább erősíti az aktustól való szorongást.

A panaszok enyhítése és a fájdalommentes szexuális élet helyreállítása végett az urológus nem-szteroid gyulladáscsökkentőket javasolhat, amelyek enyhíthetik a prosztatagyulladás okozta fájdalmat. A testi tünetek kezelése mellett a pszichoterápia is sokat segíthet, többek között a teljesítménykényszer és a stressz csökkentésében.

Prosztatafájdalom

Fájdalom a medencetájékon

„Krónikus kismedencei fájdalom szindróma” – a krónikus, nem bakteriális prosztatagyulladásnak ez a másik elnevezése máris utal a betegség egyik tünetére, a medencefenék (medencealap) és a végbélnyílás környékén jelentkező fájdalomra. A fájdalmas vizeletürítés és a gyakori vizelési inger mellett ez a panasz is része a prosztatagyulladás sokoldalú tünetegyüttesének.

Prosztatafájdalom
Oka

A medencefenék a medence alsó részén található, és egyike testünk legfontosabb izomfonatainak. A medencecsontok által körülvett medencefenék-izomzat három izomrétegből áll:

 • belső réteg, egyben a legvastagabb
 • középső réteg: a hólyag alatt, a medence elülső részében húzódik
 • külső réteg: ez képezi a végbél és a húgycső záróizomzatát csakúgy, mint a hímvessző tövét

A gátizomzat védi a fontos hasi és kismedencei szerveket, így a férfiaknál a prosztatát is. Nem csoda, ha a prosztata gyulladása esetén meglehetősen gyakori tünet a medence- és végbéltáji fájdalom.

A medencetáji fájdalom igen változatos formákban jelenhet meg: egyeseknél az egész lágyékba kisugárzik, másoknál viszont a nemi szervek területén kifejezettebbek a tünetek. A fájdalom jellege is változatos lehet: zsibbadás, csipkedés, szúrás is előfordulhat, de különösen gyakori a medence alsó részén érzett, húzó jellegű fájdalom. Ez az érzés nem feltétlenül állandó, de például hosszas ülés, vagy tartós rázkódás, (pl. kerékpározás), felerősítheti a tüneteket, szexuális aktus után pedig különösen intenzív lehet a fájdalomérzet.

Kezelés

Medencealapi vagy végbélnyílás tájékán jelentkező fájdalommal mindenképpen forduljon urológushoz! A panaszok helyi enyhítésére ún. nem szteroidos gyulladáscsökkentő gyógyszereket szoktak javasolni.

Kiegészítő kezelés gyanánt pedig érdemes Proxelan® végbélkúpot használni, ami a végbéltáji fájdalmat a kialakulásának helyén tudja csillapítani, köszönhetően a benne lévő hialuronsavnak és növényi összetevőknek.

Szexuális problémák

Az ember szex közben legkevésbé sem gondol a prosztatájára – jóllehet a láthatatlan dülmirigy fontos szerepet játszik a nemi aktusban. Ejakulációkor, azaz magömléskor a prosztatából a húgycsőbe lövellt váladék segíti az apró hímivarsejtek mozgását, és biztosítja túlélésüket. A prosztata gyulladásos megbetegedése azonban problémássá teheti a szexuális életet.

Erekciós problémák

A merevedési zavar, orvosi nevén erectilis diszfunkció oka nem mindig egyértelmű. Ennek a működési zavarnak egy férfinál lelki vagy testi oka egyaránt lehet – vagy akár egyszerre mindkettő.

A leggyakoribb szervi okok közé tartozik például a vérkeringés zavara, a hormonhiány, egyes idegrendszeri betegségek, de akár a krónikus prosztatagyulladás is negatívan befolyásolhatja a férfi szexualitását. elvégre a prosztatagyulladás jellegzetes tünetei, a nemi szervek és a medencetájék fájdalma érthető módon csökkentik a nemi vágyat. A férfi legérzékenyebb testrészének fájdalma ráadásul bizonytalanságérzettel is járhat, különösen akkor, ha még nem sikerült pontosan diagnosztizálni sem a panaszok kiváltó okát. Az ehhez társuló stressz tovább fokozhatja a merevedési zavart. A potencianövelő szerek, ellentétben a gyakori feltevéssel, nem a nemi vágy fokozására valók. A bennük lévő hatóanyag az artériák tágítására szolgál, hogy ezáltal több vér áramoljék a hímvesszőbe. Ezektől a szerektől sem a fájdalom csökkenésében, sem pedig a lelki okok megszüntetésében nem remélhetünk segítséget.

Magömlés közben fájdalom

Különösen felerősödnek a prosztatagyulladással összefüggő fájdalmak az aktus tetőfokán, azaz magömléskor (ejakuláció). Az ondófolyadék (sperma) különböző mirigyekből (ondóhólyag, here, mellékhere, prosztata) származik. A prosztata az általa termelt váladékot magömléskor nagy lendülettel lövelli a húgycsőbe. Ehhez a prosztatának rövid, de erős összehúzódást kell kifejtenie, ami a szerv gyulladásos megbetegedése esetén intenzív fájdalommal jár, ez pedig a szexuális aktust a férfi számára inkább kellemetlen élménnyé teszi. A fájdalom ismételt átélésétől való szorongás könnyen erekciós problémákhoz vezethet.

Kezelés:

Merevedési zavar esetén érdemes urológushoz fordulni. Ha az orvos okként ún. nem bakteriális prosztatagyulladást diagnosztizál, akkor a terápia legfontosabb célja a fájdalomcsillapítás, például gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel (nem szteroid gyulladáscsökkentő, vagy ún. COX-2-gátló).

Egyéb módszereket is érdemes megpróbálni, köztük a meleg ülőfürdőt, a csalánteát, vagy rágcsálhatunk tökmagot is a gyulladásos tünetek mielőbbi enyhítésére és ezzel a szexuális életünk újraélesztésére.

A lényeg, hogy ne stresszelje magát! Haladjon inkább lépésről lépésre a krónikus prosztatitiszből való felgyógyulás útján. A görcsös akarás helyett keressen olyan elfoglaltságot, ami segít ellazulnia. Ez lehet könnyű sport, egy jó könyv, vagy egy új hobbi – bármi hasznos lehet, ami a gondolatait más irányba tereli. A partnerével a szexualitásról folytatott őszinte beszélgetés is segíthet az erekciós zavarok oldásában.

A stressz

Amikor a stressz fájdalmat okoz, a fájdalom pedig stresszt: nem bakteriális prosztatagyulladás esetén szoros kapcsolat van a testi panaszok és a psziché között. A tünetekkel összefüggő aggodalom és szorongás könnyen okozhat valamilyen lelki betegséget. Ezért fontos az alapbetegség kezelése mellett a lelki egyensúlyt is figyelemmel kísérni.

Proxelan végbélkúp ott hat ahol fáj

a folyamatos fájdalomérzet, melynek hatására a beteg csak erre tud figyelni

Proxelan végbélkúp ott hat ahol fáj

gyakori vizelési inger, ami egyeseket szinte kényszerít arra, hogy mindig WC-közelben tartózkodjanak

Proxelan végbélkúp ott hat ahol fáj

a szexuális élettel összefüggő nehézségek, amelyek partnerkapcsolati problémákhoz vezethetnek

Már a stressz első jeleinek észlelésekor érdemes segítséget kérni, hogy ne alakuljon ki valamilyen pszichés betegség, pl. szorongás vagy depresszió.

Stressz miatti prosztatagyulladás

Proxelan végbélkúp ott hat ahol fáj

A krónikus, nem bakteriális prosztatagyulladás hátterében sokszor nem igazolható szervi elváltozás, ezért bizonyos lelki tényezőket – pl. stressz, vagy szorongás – is figyelembe kell venni. Közismert, hogy a szervezet stressz hatására több, az immunrendszert gyengítő hormont termel, ami érzékenyebbé tehet a különböző fertőzésekre, gyulladásokra. A lelki megterhelés ráadásul a medencealapi izmok feszülésének fokozódásával (izomspazmussal) is járhat, ami fájdalomingereket generál az idegvégződésekben. Mindezt alátámasztja, hogy a stressz kezelése a páciensek prosztatatüneteinek jelentős enyhülését eredményezi.

Fontos a stresszcsökkentés

A kórkép gyógyszeres kezelése mellett egyértelmű terápiás célkitűzésnek kell tekinteni a stressz csökkentését is. Az urológus javasolhatja pszichológus bevonását, aki tanácsokat ad a mindennapi stresszhelyzetek „lazább” kezelésére, és megtaníthat konkrét relaxációs technikákat is. Kifejezett fásultság vagy szorongás, illetve depresszió esetén szükség lehet gyógyszeres kezelésre is. A fizioterápiás módszerek bizonyos esetekben szintén hasznosak lehetnek – erről bővebben ITT olvashat. Többnyire már az is sokat segít, ha a páciensek több időt szánnak a lazításra, például pihentető szabadságot engedélyeznek maguknak. Egy-egy rövidebb kikapcsolódás szintén hatásos lehet, legyen az akár csak egy ebéd utáni szundikálás vagy egy jó kis meleg fürdő este.