Prosztata tippek

Prosztata tippek

Prosztatagyulladással, prosztatabetegségekkel mindenképpen urológushoz kell fordulni. Ő dönti el a terápiás stratégiát, és azt, hogy milyen gyógyszerekre lesz szükség. A megfelelő terápia kiválasztása sokszor kihívást jelent kezelőorvos és páciens számra egyaránt, mindemellett a gyakran elhúzódó kezelés nagy türelmet, kitartást igényel a betegtől. A prosztatagyulladás felettébb negatív hatással van az életminőségre, ugyanakkor a panaszmentes és a kifejezett tünetekkel járó időszakok váltogatják egymást, ezért az ebben a betegségben szenvedő férfiaknak meg kell tanulniuk mindezzel együtt élni. Továbbá aktívan részt kell venniük saját maguk gyógyításában, együttműködve a kezelőorvosukkal. A gyógyszeres kezelés kiegészítésére az orvos is ajánlhat, de a beteg maga is kipróbálhat egyéb lehetőségeket a fizioterápia, a pszichológia, vagy a természetgyógyászat tárházából.

Lehet és érdemes is keresgélni, próbálkozni, azonban mindképpen ajánlott mindenről tájékoztatni a kezelőorvost is!

Gátizomtorna férfiaknak prosztataproblémákra

A medencefenék, azaz a gátizmok tudatos erősítésére több „iskola” is létezik (pl. Kegel-gyakorlatok, Kriston-torna). Nők és férfiak számára is hasznosak ezek a gyakorlatok, és nemcsak vizeletinkontinencia esetén, hanem krónikus prosztatagyulladásban is. A gátizomtorna a szexualitást befolyásoló izmok erősítésére is alkalmas – nők és és férfiak esetében egyaránt.

Gátizomtorna

  • erősíti az izmokat és a kötőszövetet
  • segít a hólyagot kontroll alatt tartani
  • ellensúlyozza a medencei húzó fájdalmat
  • enyhítheti a medencefenéken jelentkező fájdalmat

A következő gyakorlatok otthon is végezhetők, de érdemes lehet mindezt képzett szakember segítségével helyesen begyakorolni.

Ingamozgás

Ülj egyenes tartással egy székre és helyezd a két talpadat a talajra kb. fél méter távolságra egymástól. Legjobb, ha egy keményebb széken ülve végzed a gyakorlatot, mert így az ülőgumókat – melyek között található a medencealapi izomzat – jobban tudod érzékelni. Billentsd a medencédet az ülőgumóidon előre (ilyenkor a gátizom ellazul), majd ismét hátra (a gátizomzat ekkor megfeszül) úgy, hogy közben a felsőtestedet végig tartsd egyenesen. Ismételd meg az ingázást legalább 10-szer, majd végezz egyre kisebb mozgásokat, végül tarts pihenőt.

Tudatos légzés

a Ennél a gyakorlatnál feküdj hasra, majd fektesd a fejed a homlokod alatt keresztezett karjaidra, vagy nyújtsd ki egyenesen előre mindkét karodat. Néhány percig a teljes figyelmedet összpontosítsd a légzésedre:

  • figyeld, hogyan áramlik a levegő ki és be,
  • hogyan változik a mellkas, a has és a medence minden egyes légzésnél.

Ezt követően egy kilégzéskor feszítsd meg a medencealapot, húzd felfelé a köldöködet, hogy az ne érintkezzen a padlóval. Tartsd ki ezt a pozíciót kb. 3 másodpercig, közben tartsd vissza a lélegzetvételt, majd vegyél egy mély levegőt és lazíts, hogy a medence és a prosztata izomzata ismét ellazuljon.

A gátizomtorna során nagyon fontos a tudatos légzés, mert amikor a rekeszizom a belégzéskor lesüllyed, kilégzéskor pedig kissé megemelkedik, olyankor a medencealap szintén kissé lefelé, illetve felfelé mozdul, ezáltal a gátizomzat is edződik.

Négykézláb

Ereszkedj négykézlábra, támaszkodj a térdeden és a két tenyereden, miközben karjaid a válladra, a térded a csípődre merőleges, a gerinced pedig teljesen egyenes. A fejed legyen a gerincvonalad meghosszabbítása, tekinteted a padlóra irányuljon. Aktiváld a gátizmaidat: gondold azt, hogy a húgycsövet és végbélnyílást befelé húzod a tested belsejébe, de közben ne legyél görcsös. Emeld meg kb. 1-2 centiméterrel a térdeidet és finom mozdulatokkal hintáztasd le és fel. Közben figyelj a ki- és belégzésre. A gyakorlatot egymás után többször ismételd.

Medenceemelés

A következő gyakorlathoz feküdj a hátadra, a behajlított lábaidat egymástól kis távolságra helyezd a padlóra. a feneked alá tehetsz egy párnát vagy más puha alátétet. Kilégzéskor aktiváld a gátizomzatot úgy, mintha vizeletürítés közben megállítanád a vizeletet anélkül, hogy farizmaidat összezárnád. Egyidejűleg kissé emeld fel a medencédet. Belégzéskor engedd vissza a medencédet a párnára, és lassan lazítsd el a gátizmaidat és a prosztatát. Ez a gyakorlat is tetszés szerint ismételhető.

gatizomtorna-ferfiaknak

Jó tanácsok prosztataproblémákra

A gátizomgyakorlatokat naponta egyszer érdemes elvégezni, kb. 15 perces gyakorlatozással. Némi kitartással és türelemmel 2-3 hónap után már érezni fogja a tünetek javulását.

Arra az esetre, ha bizonytalan abban, hogy tényleg a megfelelő izmokat feszíti meg és lazítja el, álljon itt néhány tanács az ellenőrzéshez:

Kézkontroll:

Például az ingagyakorlatnál üljön rá a kezére. A gátizomzat testüregbe való behúzáskor a kezekre nehezedő nyomás csökkenését kell éreznie.

Tükörkontroll:

Alsónemű nélkül helyezkedjen el egy nagy tükörrel szemben, vagy fogjon egy kézitükröt. Így szabad szemmel meg tudja figyelni, hogy a gyakorlat során valóban a gátizmai mozognak-e.

Ujjkontroll:

Helyezze a mutatóujját a gáttájékra (a végbélnyílás és a herék közti terület). Ha tényleg a medencealapi izmokat feszíti meg, akkor az ujjával kis mozgásokat fog érzékelni.

Ha még ezek után is bizonytalan a dolgában, akkor érdemes felkeresnie egy szakembert, aki kifejezetten férfiak számára összeállított gyakorlatsort tud ajánlani, valamit megtanítja a gyakorlatok helyes kivitelezését.

Egyéb fizioterápiás módszerek

Prosztatamasszázs

A legrégebbi hagyományos terápiás forma. Krónikus prosztatitiszben, illetve krónikus kismedencei fájdalom szindrómában bizonyos esetekben hasznos lehet, éppúgy, mint a gyakori ejakuláció. Akut prosztatitiszben azonban minden esetben ellenjavallt!

Biofeedback módszerek

Biológiai visszacsatolást kaphatunk arról, hogyan működik a testünk. Ezzel a műszeres visszajelző módszerrel a helyes gátizomtorna, de az ellazulás, a stressz kezelése is segíthető.

Magnetoterápia

Elektromágneses elven létrehozott, fókuszált (célzott) lökéshullám-kezelés egyebek mellett a krónikus kismedencei fájdalom szindrómában a fájdalom enyhítésére, valamint a vizelési problémák, erekciós gondok javítására.

Hipnózis

Elsősorban pszichoszomatikus betegségeknél alkalmas módszer a gyógyításra, a gyógyulás folyamatának meggyorsítására, fájdalomcsillapításra, szorongás oldására. Használható minden olyan területen, ahol a „rejtélyes” fájdalmak hátterében lelki tartalmak sejthetők.

Lazító technikák

Például jóga, autogén tréning, Jacobsen-féle progresszív izomlazítás, különösen a stressz talaján kialakult prosztatagyulladás tüneteinek enyhítésére.

Triggerpont-kezelés

Az ún. triggerpontok, vagyis az izomfeszülés miatti fájdalmas gócpontok „kikapcsolása” (deaktiválása) pl. akupunktúrás tű segítségével.

Proxelan végbélkúp krónikus prosztatagyulladás ellen

Miért a Proxelan?

Proxelan végbélkúp ott hat ahol fáj

ott hat, ahol fáj

Proxelan végbélkúp ott hat ahol fáj

bizonyítottan csillapítja a fájdalmat*

Proxelan végbélkúp ott hat ahol fáj

hosszú távon alkalmazható

Proxelan végbélkúp ott hat ahol fáj

enyhíti a vizelési panaszokat*

*Minerva Urologica e nefrologica 2019;71 DOI: 10.23736/S0393-2249.19.03450-7

Proxelan végbélkúp krónikus prosztatagyulladás ellen

Patikában vény nélkül kapható gyógyászati segédeszköz

Gyógynövények – a természet erejével

Az alább felsorolt gyógynövények mellett prosztatagyulladás esetén bizonyos homeopátiás készítmények is kipróbálhatók, ezekről konzultáljon a patikában gyógyszerésszel!

A gyógynövények vagy homeopátiás szerek a szervezet öngyógyító folyamatait aktiválhatják, azonban nem helyettesítik az orvosi diagnózisra alapozott gyógyszeres kezelést. Éppen ezért a prosztatagyulladásra történő alkalmazásuk előtt mindenképpen beszéljen orvosával!

A prosztatapanaszok ellen hatásosnak bizonyultak például az alábbi gyógynövények:

Tökmag

A tököt 2005-ben az év gyógynövényévé választották. Magjait, valamint az abból készült termékeket elsősorban vizeletürítési problémák esetén szokták alkalmazni. Éppen ezért nem árthat, ha a vizelési problémával is küzdő prosztatitiszes betegek gyakrabban ropogtatnak tökmagot, amit akár salátába is keverhetnek.

tökmag
édesgyökér

Édesgyökér

Az édesgyökér leginkább a medvecukor alapanyagaként ismert, de a természetgyógyászatban is alkalmazzák, például prosztatagyulladás esetén, elsősorban teaként fogyasztva. A reszelni való édesgyökér jó hatással lehet a prosztatára. Édesgyökérteát gyógyszertárban vagy drogériákban lehet beszerezni. Prosztatagyulladás elleni házi szerként a finomra aprított, szárított édesgyökeret 150 ml forrásban lévő vízzel kell leönteni, kb. 10 percig állni hagyni, majd – ha csak nem használtunk teatojást – leszűrés után fogyasztani. Naponta háromszor, összesen maximum 50 g édesgyökérből készült teát lehet fogyasztani. Az édesgyökérből készült gyógytermékek fogyasztása négy hétnél tovább nem javasolt, a nem kívánatos mellékhatások – például káliumvesztés – elkerülése végett.

Csalán

Nem csupán gyomnövényként, hanem a prosztatagyulladás házi szereként is ismert a csalán. A növény megkönnyítheti a vizeletürítést: erre a célra legegyszerűbb, ha naponta háromszor teaként elkészítve fogyasztjuk. Legalkalmasabb erre a célra a csalán gyökere. A gyógyszertárakban különböző, csalánkivonatot tartalmazó termékeket is vásárolhatunk.

csalán-gyógyító-hatása
füzike

Füzike

Ennek a gyógynövénynek házi szerként ugyancsak fontos szerepe lehet krónikus prosztatagyulladás esetén. Kúraszerűen 3 hétig, naponta 2-3 alkalommal érdemes a növényből készült teát fogyasztani.

Életmódbeli tippek prosztatagyulladásban

Ami segíthet:

Proxelan végbélkúp ott hat ahol fáj

Rendkívül fontos a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása. Kiváltképpen a vizeletürítési panaszoktól szenvedők hajlamosak arra, hogy keveset igyanak. Naponta legalább 2 liter folyadék elfogyasztása javasolt – ezzel a széklet keményebbé válását és a székletürítéssel járó medencetáji, valamint a nemi szervek területén jelentkező fájdalmat is elkerülhetjük.

Proxelan végbélkúp ott hat ahol fáj

Kádfürdő avagy ülőfürdő – amikor is a kádat csak 10 cm magasságig töltjük fel kb. 38 fokos hőmérsékletű vízzel – nagyon kellemes lehet az ágyék területén érzett fájdalomtól szenvedő páciensek számára. A meleg segíti a véráramlást, ami csökkenti a gyulladás okozta fájdalmat. Aki akarja, egyéb nyugtató hatású adalékot, például kamilla-, vagy levendula-illóolajat is adhat a vízhez.

Proxelan végbélkúp ott hat ahol fáj

Míg a hosszas üldögélés fokozhatja a prosztatagyulladás okozta panaszokat, addig a rendszeres testmozgás, a kevéssé megterhelő mozgásformák sokat segíthetnek. Legalkalmasabb mozgásforma a kényelmes kocogás, az úszás, a könnyű torna vagy a gátizomtorna. Ezek bizonyos esetekben megelőzésre és a tünetek enyhítésére egyaránt hasznosak lehetnek.

Proxelan végbélkúp ott hat ahol fáj

Az életútjuk közepén járó férfiaknak egyszerre több fronton kell megküzdeniük a kihívásokkal: család, hivatás, társadalmi élet és partnerkapcsolat. A krónikus prosztatagyulladás tüneteivel összefüggő bizonytalanságérzés és feszültség csak tovább nehezíti a gyógyulási folyamatot. Ezért már a terápia kezdetén érdemes rövid, relaxáló gyakorlatokat beiktatni a mindennapi tevékenységek közé, ami lehet például a naponta néhányszor két perces, tudatos semmittevés. Könnyebbnek hangzik, mint amilyen valójában… Erős stresszterhelés esetén az autogén tréning is sokat segíthet.

Amit érdemes kerülni:

Proxelan végbélkúp ott hat ahol fáj

bizonyos sportokat, szabadidős tevékenységeket (pl. kerékpározás, motorozás, lovaglás, megerőltető sportformák),

Proxelan végbélkúp ott hat ahol fáj

az alkoholt, kávét és a fekete teát – erős vízhajtó hatásuk miatt –, valamint a túl fűszeres ételeket.

Eletmodbeli-tippek-prosztatagyulladasban

Prosztata-kisokos

Proxelan végbélkúp ott hat ahol fáj

Hogy néz ki a prosztata?

A körülbelül gesztenye nagyságú, mirigyállományból és izomzatból álló prosztatát (dülmirigyet) egy erős kötőszövetből álló tok veszi körül.

Proxelan végbélkúp ott hat ahol fáj

Hol helyezkedik el a prosztata?

A prosztata működésében döntő szerepe van a szerv hólyag előtti elhelyezkedésének, valamint annak, hogy a férfi húgycső felső harmada a prosztata közepén halad át. Ez teszi lehetővé, hogy amikor szükséges, akkor a prosztata az általa termelt váladékot a húgycsövön keresztül az ondófolyadékba juttassa. De ugyanebből adódik a prosztata jóindulatú megnagyobbodása miatti vizelési problémák kialakulása is. A végbél párhuzamos útként fut a prosztata mögött, ez teszi lehetővé a dülmirigy végbélen keresztül történő tapintását.

Proxelan végbélkúp ott hat ahol fáj

Mi a prosztata feladata?

Belső nemi szervként, a prosztata elsősorban a váladékképzésért felel. Orgazmus esetén a prosztata összehúzódik, és a termelt váladékot a húgycsőbe juttatja. Más mirigyek fehérjetartalmú kísérőfolyadéka és a mellékherékből röviddel az ejakuláció előtt kibocsájtott ondósejtek összekeverednek a prosztataváladékkal. Az ondó (sperma) összességében igen gyors, mondhatni viharos eljuttatása a „kijárathoz” a prosztata, a hímvessző, a végbélnyílás, valamint a medencealapi izmok összehangolt játékának köszönhető. Az aktus okozta izgalom során a hólyagnyak (a húgycső és a hólyag találkozása) izomzata összehúzódik, vagyis a hólyag bezárul, ami megakadályozza az ondó húgyhólyagba való visszafolyását (reflux), és annak vizelettel való összekeveredését.

Proxelan végbélkúp ott hat ahol fáj

Prosztata és szex:

Az ondóváladék alkotóelemeinek egyik „beszállítójaként” a prosztata a szexualitás terén is döntő szerepet játszik. Ebből kifolyólag mondhatjuk azt is, hogy a prosztata a férfivágy rejtett központja. A dülmirigy ingerlése fokozhatja az aktus csúcspontja, az orgazmus intenzitását. Azonban nem kell egyből a prosztatát kikiáltani bűnbaknak a prosztataproblémákért. Ezeknek ugyanis számos oka lehet, amelyet minden esetben orvosi vizsgálattal kell azonosítani.

Proxelan végbélkúp ott hat ahol fáj

Mi a PSA?

Az ún. prosztata-specifikus antigén (PSA) egy olyan fehérje, amely kizárólag a prosztatában termelődik. Jellegzetes panaszok vagy a prosztata tapintásakor észlelt elváltozások esetén az orvos vérvizsgálattal meghatároztathatja a PSA-értéket, aminek eredménye utalhat a prosztata bizonyos megbetegedésire.