Klinikailag igazolt, helyi hatású, hosszú távon alkalmazható készítmény jóindulatú prosztatamegnagyobbodás tüneteire

Ha a „kis dolgok” nehezen indulnak, a vizelet a szükségesnél gyorsabban apadna el, vagy ha már kellemetlen az állandó éjszakai WC-re járás, akkor jó eséllyel nem veled van gond, hanem a prosztatáddal. Az ilyen tünetekre nyújthat enyhülést a Proxelan végbélkúp. A kúp maga apró, mégis több gyógynövény erejét egyesíti. Helyileg hat és a klinikai vizsgálatok szerint már 28 nap után mérsékli a vizelési panaszokat, az alhasi, gáttáji nyomásérzést és fájdalmat. A kezelés ismételhető és akár tartósan is alkalmazható.

Miért a Proxelan?

Proxelan végbélkúp ott hat ahol fáj

enyhíti a vizelési panaszokat*

Proxelan végbélkúp ott hat ahol fáj

a probléma helyénél hat

Proxelan végbélkúp ott hat ahol fáj

hosszú távon alkalmazható

Proxelan-vegbelkup-kronikus-prosztatagyulladas-ellen

A jóindulatú prosztatamegnagyobbodásról

A jóindulatú prosztatamegnagyobbodás a férfiak körében előforduló leggyakoribb urológiai megbetegedés, amelynek kialakulása akár normális élettani folyamatnak is tekinthető. Születéskor ugyanis a prosztata mérete borsónyi, majd serdülőkorban jelentős növekedésnek indul, mígnem eléri a szexuálisan aktív korban lévő férfiakra jellemző szelídgesztenye méretű nagyságot. A prosztata a férfi kismedencében a húgycsövet körülvéve a húgyhólyag alatt helyezkedik el.

Jóindulatú prosztata hiperpláziáról (rövidítve BPH) akkor beszélünk, amikor a prosztata sejtjei felszaporodnak, a sejtszámnövekedés miatt egyre nagyobbá váló szerv pedig nyomhatja a húgycsövet, így befolyásolhatja nemcsak a húgycső, hanem a húgyhólyag működését is. A “jóindulatú” kifejezés arra utal, hogy a megnagyobbodás nem daganat vagy fertőzés következménye.

Kiket érint a prosztatamegnagyobbodás?

Prosztatamegnagyobbodás

A prosztata növekedése elhúzódó és lassú folyamat, de az idővel megállíthatatlanul halad előre. A sejtszaporodás jellemzően 30 éves kor körül indul el, és a 40-50 éves férfiak ötödénél, 50 év felett minden második férfinál, míg a 80 évesnél idősebbeknél majdnem mindenkinél előfordul. Ám ez nem azt jelenti, hogy a kellemetlen tünetek mindenkinél jelentkeznek, a megnövekedett prosztata a 65 évnél idősebbek csupán harmadánál okoz panaszokat. Magyarországon évente megközelítőleg 350–400 ezer ember szorul kezelésre BPH miatt.

A jóindulatú prosztatamegnagyobbodás okai

A prosztatamegnagyobbodás pontos oka jelenleg még nem tisztázott. Annyi biztos, hogy az életkor és a herék által termelt androgén hormonok, elsősorban a tesztoszteron jelentős szerepet játszik a növekedési folyamat elindításában és annak mértékében. Ezenkívül a húgyhólyag beidegzése és a hólyagfal megvastagodása is befolyásolhatja a tünetek kialakulását. Genetikai hajlam is feltételezhető – a megfigyelt családi halmozódás miatt.

prosztatamegnagyobbodas-okai-es-kezelese

A prosztatamegnagyobbodás tünetei

A prosztatamegnagyobbodás tünetei sokfélék lehetnek és általában fokozatosan jelennek meg. Összefoglalóan ezeket alsó húgyúti tüneteknek (LUTS) nevezik, és  a vizeletürítéssel, valamint a vizelettárolással kapcsolatos problémák szerint két nagyobb csoportba sorolhatók. Van, aki panaszok közül csak néhányat tapasztal, másoknál több is előfordul, ám a tünetek közül általában csak egy – vagy csak néhány – dominál.

A panaszok rendszerint negatív hatással vannak az életminőségre, a mindennapi tevékenységre, illetve a nemi életre is.

Proxelan végbélkúp ott hat ahol fáj

Gyakori vizelés

Proxelan végbélkúp ott hat ahol fáj

Hirtelen fellépő, sürgető vizelési inger

Proxelan végbélkúp ott hat ahol fáj

Éjszakai vizelés

Proxelan végbélkúp ott hat ahol fáj

Vizelet-visszatartási zavarok (inkontinencia)

Proxelan végbélkúp ott hat ahol fáj

Fájdalmas vizelés

Proxelan végbélkúp ott hat ahol fáj

Gyengült vagy szakaszos vizeletürítés

Proxelan végbélkúp ott hat ahol fáj

Nehezen induló vizelés

Proxelan végbélkúp ott hat ahol fáj

Vizelés utáni csepegés

Proxelan végbélkúp ott hat ahol fáj

Erőlködés (préselés) kifejtése vizeléskor

Proxelan végbélkúp ott hat ahol fáj

Elégtelen vizeletürítés érzése

Prosztatamegnagyobbodás
Prosztatamegnagyobbodás

FONTOS!

A prosztata nagysága és a panaszok között nincsen szoros kapcsolat, ezért a BPH nem mindenkinél okoz tünetet. Egyes alsó húgyúti tünetek hátterében pedig más urológiai betegség (pl. túlműködő húgyhólyag) vagy egyéb betegség is állhat. Bővebben ezekről ITT!

A vizelési panaszok eredetének tisztázása és az esetleges szövődmények (pl. fertőzésveszély, kőképződés) megelőzése érdekében mindenképpen urológushoz kell fordulni, aki a jellemző tünetek azonosításával és azok hátterének feltárásával megtalálja az optimális, személyre szabott terápiát!

Klinikailag igazolt, helyi hatású, hosszú távon alkalmazható készítmény jóindulatú prosztatamegnagyobbodás tüneteire

Ha a „kis dolgod” valahogy nehezen indul, ráadásul a szükségesnél rövidebb idő alatt apadna el, vagy ha már kellemetlen, hogy éjszaka is WC-re járkálsz, akkor jó eséllyel nem veled van gond, hanem a prosztatáddal. A tünetekre enyhülést nyújthat a Proxelan végbélkúp. A kúp aprócska, viszont több gyógynövény erejét egyesíti. Helyi hatású, és a klinikai vizsgálatok alapján már 28 nap után mérsékelheti a vizelési panaszokat, az alhasi és gáttáji nyomásérzést, illetve fájdalmat. A kezelés megismételhető és szükség szerint hosszú távon is alkalmazható.

Miért a Proxelan?

Proxelan végbélkúp ott hat ahol fáj

enyhíti a vizelési panaszokat*

Proxelan végbélkúp ott hat ahol fáj

a probléma helyénél hat

Proxelan végbélkúp ott hat ahol fáj

hosszú távon alkalmazható

Proxelan végbélkúp ott hat ahol fáj

a merevedést nem befolyásolja

Proxelan végbélkúp krónikus prosztatagyulladás ellen

A jóindulatú prosztatamegnagyobbodás kivizsgálása

Így készülj fel az orvosi vizitre!

Proxelan végbélkúp ott hat ahol fáj

Írd össze panaszaidat minél pontosabban, kiemelve a legjobban zavaró tüneteket! Kontroll esetén a korábbi állapotodhoz képest értékeld a változást.

Proxelan végbélkúp ott hat ahol fáj

Gondold át, hogy milyen problémát okoznak a panaszok a mindennapokban!

Proxelan végbélkúp ott hat ahol fáj

Vidd magaddal a korábbi és a frissen kitöltött tüneti kérdőíveket (pl. vizelési napló, IPSS)!

Proxelan végbélkúp ott hat ahol fáj

A vizsgálatra teli hólyaggal célszerű érkezned, mert a vizeletáramlás-sebesség méréséhez legalább 1,5 dl vizeletnek kell lennie a húgyhólyagban.

Az urologusnál

Mi történik az urológusnál?

Beteg kikérdezése (anamézis)

  • panaszok, előző betegségek, egyéb problémák, esetleges előzetes sebészeti beavatkozások és gyógyszerszedési szokások stb. rögzítése
  • tüneti kérdőívek, pl. vizelési napló, IPSS kitöltése, értékelése

Fizikai vizsgálat

  • alhas áttapintása a húgyhólyag telítettségének megállapításához
  • végbélen keresztüli prosztatavizsgálat: a tapintás alapján következtetések vonhatók le a prosztata méretére, a fennálló betegségre vonatkozóan

Laborvizsgálat

  • vérvizsgálat: az általános állapot és a veseműködés ellenőrzése, PSA-szint meghatározása
  • vizeletvizsgálat: a vizelet tesztcsíkkal történő vagy laboratóriumi elemzése

Ultrahangvizsgálat

  • a prosztata végbélen keresztüli ultrahangvizsgálata a prosztata méretének, finomabb szerkezetének feltárásra, valamint hasi ultrahangvizsgálat a vesék és húgyhólyag megítélésére, a húgyhólyagban maradt vizelet mennyiségének meghatározására

Vizeletáramlási vizsgálat

  • segítségével meghatározható a vizelet maximális, illetve átlagos áramlási sebessége. A vizeletürítés dinamikáját egy görbén ábrázolják, amelynek alakja az urológus szakorvos számára fontos információkat hordoz.

A PSA (speciális fehérje: prosztataspecifikus antigén) vérben mérhető abszolút mennyisége önmagában nem eléggé informatív. A kapott értéket legtöbbször a beteg életkorához, illetve a prosztata ultrahanggal meghatározott méretéhez viszonyítják. A PSA szintjében bekövetkező változás figyelemmel követése ugyanakkor lehetőséget ad a prosztata állapotának változására, a betegség követésére.

A prosztatamegnagyobbodás kezelése

Az urológus számos szempontot figyelembe véve dönt a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás kezeléséről. Nem mindegy, hogy a betegnek milyen tünetei vannak, illetve hogy melyik a leginkább zavaró számára, azaz melyiktől szabadulna meg leginkább. Annak eldöntésében, hogy milyen kezelés felelhet meg legjobban a beteg elvárásainak, sokat segít a vizsgálati eredmények mellett a vizelési napló és a tüneti kérdőívek kiértékelése. Lehetőség szerint mérsékelni kell a prosztata növekedési ütemét és a húgycső elzáródását, késleltetve ezekkel a sebészi beavatkozás idejét, ugyanakkor a hólyag egészségének hosszú távú megtartása is fontos.

Gyógyszeres terápia

 jóindulatú prosztatamegnagyobbodás kezelését az urológus a prosztata mérete és a panaszok súlyossága alapján tervezi. Kis mértékű prosztata megnagyobbodás esetén jó hatás várható a prosztata simaizomsejtjeinek ellazításáért felelős alfareceptor-blokkoló kezeléstől. Jelentősebb prosztatamegnagyobbodás esetén a kezelés kiegészíthető 5 alfareduktáz-gátló terápiával a prosztatanövekedés megállítása érdekében, a férfi hormonok prosztatán kifejtett hatásának gátlásával.  A vizelettartási tünetek a húgyhólyag falában elhelyezkedő muszkarin-receptorok blokkolásával csökkenthetők.

Sebészi terápia

A prosztata műtéti kezelése a gyógyszeres kezelés mellett sem javuló állapot, a fokozódó panaszok, valamint teljes vizeletrekedés vagy egyéb szövődmények fellépése esetén válik szükségessé. A prosztata mérete határozza meg, hogy húgycsövön keresztüli vagy hasi feltárással történő, nyílt műtéti beavatkozásra van-e szükség. Műtétet követően néhány napig katéter viselése szükséges. Mindkét műtétnél előfordulhat a későbbiekben prosztatadaganat, illetve visszatérhet a jóindulatú megnagyobbodás.

Fitoterápia

Számos vény nélkül is kapható, növényi kivonatot tartalmazó készítmény elérhető a patikákban (pl. szabalpálma, közönséges tök, kisvirágú füzike, nagy csalán, rozspollen, afrikai szilvafa, liliom, aranyvessző stb.), amelyek a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás okozta enyhe panaszok esetén alkalmazhatók.

FONTOS!

Az öndiagnózis akár veszélyes is lehet!

A pontos diagnózis felállításáért a hasonló panaszokat okozó betegségek (pl. prosztatarák, -gyulladás, húgyhólyag- és egyéb urológiai betegségek) elkülönítése és a beteg elvárásainak figyelembe vétele után a meghatározott kezelés érdekében urológushoz kell fordulni!

Hasznos tippek prosztatamegnagyobbodás esetére

Mit tehetsz?

Proxelan végbélkúp ott hat ahol fáj

Napközben figyelj az elegendő mennyiségű folyadékbevitelre, ellenben a folyadékmennyiség csökkentése javasolt olyankor, amikor a vizelés inger a legzavaróbb (pl. éjszaka vagy nyilvános helyeken, közösségi programokon).

Proxelan végbélkúp ott hat ahol fáj

Menj el WC-re az olyan programok előtt, melyek során a mosdó használata problémás lehet, pl. hosszabb utazás, szünet nélküli színház/mozi.

Proxelan végbélkúp ott hat ahol fáj

“Dupla vizelés”: vizelés után rövid időn belül, szinte rögtön, ismét próbálj meg vizelni, de préselés nélkül. Ezzel sokat tehetsz a hólyag minél teljesebb kiürítéséért.

Proxelan végbélkúp ott hat ahol fáj

A húgycső rázása, enyhe nyomkodása a vizelés utáni csöpögés elkerülésére.

Proxelan végbélkúp ott hat ahol fáj

Az étrended legyen rostban gazdag, fogyassz sok gyümölcsöt és zöldséget, különösen, ha gyakran van székrekedésed, az ugyanis ronthat a panaszaidon.

Proxelan végbélkúp ott hat ahol fáj

Hólyagtréning: léteznek technikák, melyek segíthetnek abban, hogy a vizelések közötti időtartam hosszabb legyen. Erről bővebben a kezelőorvosod adhat tájékoztatást.

Proxelan végbélkúp ott hat ahol fáj

Egyéb technikák: például a préselés, a légző gyakorlatok, illetve nyomás gyakorlása a gáttáji részen, valamint ún. mentális trükkök a gondolatok elterelésére a kellemetlen, ingerlő érzésről.

Mit kerülj?

Proxelan végbélkúp ott hat ahol fáj

a túlzott alkoholfogyasztást, különösen az esti lefekvés előtt, mivel az alkohol fokozza a vizeletképződést

Proxelan végbélkúp ott hat ahol fáj

a folyadékfogyasztást lefekvés előtt legalább három órán keresztül

Proxelan végbélkúp ott hat ahol fáj

a csípős, fűszeres ételeket, a hideg, a szénsavas, illetve a koffeintartalmú italokat

Proxelan végbélkúp ott hat ahol fáj

a mesterséges édesítőszereket, mert ezek irritálhatják a húgyhólyagot, ezért fokozhatják a panaszokat

hasznos-tippek-prosztatamegnagyobbodasrol